30. září 2014

BÍLÁ VELRYBA

Bílá velryba
Herman Melville

Nakladatel: Omega
Počet stran: 568
Rok a měsíc vydání: 08/2014

Anotace: Bílá velryba by mohla být obyčejným dobrodružným popisem velrybářské výpravy. Jde ovšem také o fenomenální příběh věčného boje člověka s přírodou a zamyšlení nad smyslem liského života. Kniha patří mezi nejvznamnější díla americké literatury.

Toto nejznámější autorovo dílo, předem musím upozornit, asi nezaujme každého. Mě však zaujalo hodně, i když bych mu určitě měla co vytknout, začnu klady. Zajímavé je, že to co je pro mě kladné, je pro většinu ostatnách záporné a to biologická část vyprávění. Hodně totiž zabírá podmořský život velryb a podobnýc potvůrek. Já jako zapřísáhlý milovník přírody jsem hltala každé slovo, kolikrát víc, než co se týkalo dějovějších částí knihy. Musím smeknout, že už před tak dávnou dobou měl autor takové znalosti. Na druhou stranu popis lodí, zbraní a lovu jako takového, to šlo mimo mě. Nerozumněla jsem tomu a přiznám se, že jsem po tom ani nijak netoužila.

Knížka má neuvěřitelně mnoho podpříběhů. Dozvídáme se o jednotlivých aktérech, těch důležitých i těch méně. Hodně je popsána atmosféra, popis okolí, situace a tak dále. Věřím, že kdyby autor dosti obsáhlou knihu zkrátil, našlo by se, minimálně v dnešní době, kdy velrybaření není žádné terno, více čtenářů.

Další rovinu knihy tvoří různé polemizování nad filosofickými myšlenkami, přírodou, smyslem života, pachtěním se za různě splnitelným cílem, posedlostí něčím apod. Opět, já mám takovéto zamyšlení v knihách ráda, ale zase to nemusí sednout každému, to je jasné. Za mě však super propojení dějových situací s odlehčením a odpočinkem nad knihou. Přímo dobrodružství se však dočkáme až na konci a není až tak obsláhlé na to, že má jít o knihu především dobrodružnou.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Omega.

1 komentář:

  1. Bílá velryba mě hrozně láká, ale nebyla jsem si jistá právě kvůli těm biologickým částem :) Ale jak jsi to tady popisovala, tak se mi to vůbec nezdá strašné, protože já mám taky ráda přírodu a tyhle věci mě zajímají, takže se po knížce přeci jen podívám :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...