30. září 2014

DEKAMERON

Dekameron
Giovanni Boccaccio

Nakladatel: Omega
Počet stran: 584
Rok a měsíc vydání: 08/2014

Anotace: Deset mladých Florenťanů, tři dámy a sedm pánů, se rozhodlo před morovou ranou utéct z města a schovat se na menším venkovském sídle. Večery si krátili vyprávěním humorných, poučných, ale i erotických příběhů. Jedno z nejslavnějších děl italské renesance bylo inspirováno skutečnou morovou epidemií, která tehdy Florencii postihla. Do dnešních dnů je výtečným zdrojem informací o tehdejším životě v Itálii, o radostech a strastech renesančního člověka a samozřejmě také o lásce, která může mít mnoho nečekaných podob. Dekameron byl na konci šestnáctého století zařazen pro nemravnost na Index librorum prohibitorum, neboli na seznam knih pro katolické věřící zakázaných a dokonce byl několik desetiletí zakazován jako obscénní dílo i ve Spojených státech. Kniha je to velmi čtivá – a to navzdory staletím, která nás dělí od jejího prvního vydání.

Dekameron - desítka na každém kroku. Deset lidí, deset dnů, deset příběhů denně. Zajímavé je, že podnět k této knize vychází ze skutečnosti, naši vypravěči se rozhodli ukrýt na venkově na základě morové rány, která postihla jejich město. A dny nudy vyplňují povídkami.

Některé povídky jsou krátké, některé delší. Můžeme najít povídky, co jsou na stránku a kousek, takže opravdu žádné dlouhé čtení, když má člověk jen chvilku. To se mi moc líbilo, že jsem knihou mohla vyplnit desetiminutovku čekání na autobus a přitom jsem dostala ucelenou historku, aniž bych musela od toho utíkat a vracet se ke konci večer.

Vidíme, jak se žilo v Itálii v této době a co se historikové shodují, je to veskrze pravdivé, můžeme si tedy udělat dobrý obraz o tehdejší Florencii. Máme tu několik druhů / typů příběhů. Někdo je zlý a na konci se napraví. Někdo je zlý a projde mu to. Někdo je hodný a děje se mu příkoří. Přečteme si o lásce, šťastné i smutné. Napálíme boháče a pomůžeme chudákům. A takhle bych mohla pokračovat dlouze a dlouze, ale nechci vás připravit o všechno překvapení. 

Moc se mi líbila rozmanitost jednotlivých kapitol. I když je to opravdu hodně příběhů a některé jsou si docela podobné, nenudila jsem se a moc dobře se mi všechno četlo.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Omega.

6 komentářů:

  1. Veľa som o knižke počula a môže to byť dobré čítanie, aj keď je to taká klasika. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jaká ironie, že v pátek píšeme "test" na renesanci a humanismus, který jsme jaksi nezvládli minulý školní rok. :D Se divím, že jsi nezmínila rámcovou kompozici, která pravděpodobně bude jednou z pátečních otázek. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna dneska jsme to brali v češtině :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo Dekameron se mi také líbil! I když se ty povídky opravdu hodně podobali postupem času :)

    OdpovědětVymazat
  5. Právě přemýšlím, jestli si tuhle knížku vybrat na seznam k maturitě - máme zadáno jen pár povídek odtud, ale aspoň to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem se k přečtení dokopala letos v létě a docela se mi to líbilo. Hlavně některé konkrétní příběhy. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...