22. září 2014

ESEJ O TRAGÉDII

Esej o tragédii - LaBanová Elizabeth

Nakladatel: Host
Počet stran: 288
Rok a měsíc vydání: 07/2014

Anotace: Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole. Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a také Duncana, studenta posledního ročníku, který odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.

Jako první musím určitě vyzdvihnout grafickou úpravu knihy. Desky jsou na omak velmi příjemné, ne klasický kluzký a leský přebal, ale spíše do semišova. Barvy jsou moc hezky laděny, včetně sněhových vloček, které jsou rozmazané, jako přes skutečný objektiv fotoaparátu. Na první straně je zobrazena mapa školy, kam vypravěči chodí, barevně do modrostříbrné a tato barva je ještě nekolikrát použita uvnitř knihy. Za mě, opravdu povedené.

Příběh je zasazen do zimního období a tato atmosféra z vyprávění taky celou dobu sálá. Sněhové radovánky, nabalení studenti, pití čaje. Vše se odehrává ve školním prostředí a na půdě kolejí. Dozvíme se, jaká jsou tam pravidla pro studenty, přesně jako ve stejně zaměřených filmech. Líbil se mi jejich život na akademické půdě, stejně tak spousta tradic, která školu oplétají, kdo by si to nchtěl zažít.

Vyprávění je z pohledu dvou chlapců, kteří na škole studovali rok po sobě. Celá situace je propojená a my se dozvídáme, co se děje u obou z nich. Hned na začátku se dozvíme, že se něco stalo. Nevíme však co, ale je nám jasné, že to směřuje k odhalení, takže nás to nutí číst dál a dál. Je pravdou, že když jsem knihu odložila a pak se k ní vracela, chvíli mi trvalo se zorientovat v tom, kdo zrovna hovoří.

V obou případech se potkáme s láskou, ať už opětovanou, problematickou, či zapovězenou. Okusíme, jaké je přátelství, nesmí chybět miláček třídy, samozřejmě namyšlený a zlý, dále třídní kráska a nechybí ani celoškolní outsider. Postavy jsou skutečně reálné a také tak i prostředí, vyprávění a celá tragická událost, jejíž pozadí pomalu a postupně odhalujeme.

Za zprostředkování tohoto recenzního výtisku nakladatelství Host moc děkuju Webmagazínu Rozhledna.

6 komentářů:

  1. Esej o tragédii se mi moc líbila. Je to milá kniha, zajímavě pojatá. Určitě stojí za přečtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jo, je moc mila a urcite zajimava, je to jiny nez obvykle :) taky se mi libila

      Vymazat
  2. Tuto knihu bych si také konečně měla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to úžasná kniha, tak za rok si dám určitě re-reading. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. re-reading je dobra vec, akorat uz mam na seznamu tolik knizek, ze kdyz dam esej na konec, nebude to za rok ... :-D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...