8. září 2014

V TĚLE SVĚTA

V těle světa - Eva Enslerová

Nakladatel: Beta - Dobrovský
Počet stran: 216
Rok a měsíc vydání: 08/2014

Anotace: Dramatička, spisovatelka a aktivistka Eve Enslerová propůjčuje svůj hlas ženám celého světa a bere si jejich problémy za své. Zasvětila život ženskému tělu a otázkám, jak o něm mluvit, jak ho chránit, jak si ho vážit. V dětství ji z vlastního těla vyhnalo sexuální zneužívání ze strany otce a matčina odtažitost. „Protože jsem neobývala svoje tělo ani Zemi, nemohla jsem poznat ani sdílet jejich bolest.“ Z odloučenosti ji ale vytrhly otřesné skutečnosti, s nimiž se setkala v Kongu, kde je znásilňování a násilí vůči ženám na denním pořádku. Krátce nato jí zjistili rakovinu dělohy a měsíce léčby z ní udělaly především tělo – kuchané, probodávané, napichované, snímané. Veškerý odstup byl překonán... Enslerová propojuje svou nemoc s devastací Země, své trpící tělo s trýzněným tělem světa a svou životní sílu s houževnatostí lidstva. Všechny stránky svého boje zachycuje v originální, stylisticky vybroušené výpovědi, která je upřímná, intimní, šokující, odvážná, naléhavá a osvobozující.

Po dočtení této knihy jsem měla rozporuplné pocity. Předem musím říct, že to není četba po každého. Autorka má dost svérázný způsob vyprávění, což je na druhou stranu dobře, rozhodně je svá. Tato kniha nás provede jejím životem v době, kdy zjistila, že má rakovinu. Vše je podáno velmi zpříma a bez servítek.

Například nemyslím, že každý se dokáže srovnat se způsobem, jakým se dozví o vývodném sáčku z operovaného konečníku, jak praskal, padal, netěsnil apod. Ale když si uvědomím, že je to pravda, že svět není růžový a že to je jen popis situace člověkem, co si to sám zažil, má to hned větší hodnotu. Autorka používá podobný styl humoru celou knihu, i když vlastně tím nemyslí ani tak humor, jako drsnou realitu a ironii, včetně sebeironie.

Hodněkrát jsem nerozuměla, co tím chce básník říci nebo jsem se ztratila v přemíře použitých metafor a různě vzletných popisků, přirovnání, rozvedení situace na něco, co s původní myšlenkou vůbec nesouvisí. Tato spisovatelka má rozsáhlou slovní zásobu a co musím také obdivovat, jsou její životní zkušenosti a to, jak bere vše, co si prožila.

Jednou z jakýchsi podkapitol knihy je péče o ženy v Kongu, znásilňované, týrané apod. S vydatnou pomocí Eve Enslerové bylo vybráno opravdu hodně peněz a rozjel se tam projekt na pomoc těmto ženám. Trochu to v knize sklouzlo, nechci říkat přímo k feminismu, protože tak to nebylo, ale je tam hodně mluveno o ženách. Však autorky minulá kniha se jmenovala Monology vagíny, tak je asi jasné, že to nebude typické mužské počtení. 

Každopádně padlo pár myšlenek, které mě vážně dostaly a nad kterými jsem se musela zamyslet. Kniha je psána svěžím způsobem a pohled tohoto díla rozhodně zajímavý, způsob podání neobvyklý a neotřepaný.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Beta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...