21. listopadu 2014

BÁJEČNÝ KRÁMEK S ČOKOLÁDOU

Báječný krámek s čokoládou
Colganová Jenny


Nakladatel: Argo
Počet stran: 360
Rok a měsíc vydání: 08/2014

Anotace: Třicetiletá Anna pracuje v továrně na čokoládu na severu Anglie. Po úrazu se v nemocnici setkává se svou bývalou učitelkou francouzštiny Claire a obě ženy se spřátelí. Anna přichází o práci a zdrceně přemýšlí, co bude dál. Je tady ovšem Claire, která jí nabízí možnost odjet do Paříže a vypomáhat v obchodě proslaveného výrobce čokolády Thierryho Girarda, se kterým kdysi prožila milostný románek. Anna, která si není úplně jistá svou francouzštinou, napřed váhá, ale nakonec výzvu přijímá a odjíždí do Paříže. Vsazená do zcela jiného prostředí, než na jaké byla zvyklá, poznává spoustu zajímavých lidí včetně těch, kteří byli součástí Claiřina života, když byla v sedmdesátých letech v Paříži jako au-pair. Příběhy Anny a Claire s odstupem několika desetiletí, kouzlo Paříže a lahodná chuť čokolády se prolínají, aby se nakonec kruh uzavřel.

Nádherná obálka s tématem čokolády a Paříže. Argo teď vydává už třetí knížku z této, nazvala bych to mini edicí, protože všechny tři knížky jsou podobnými obálkami a tématy (Zmrzlinové sedmé nebe, Báječný krámek s čokoládou, Setkání o Vánocích), z čehož Zmrzlina a Vánoce mají stejnou autorku a Čokoláda jinou. Viděla jsem v tom ale něco na způsob Zmrzlinového nebe, podle anotace to skoro odpovídalo, takže mé očekávání nebylo moc vysoké. Ne že by se mi předchozí kniha nelíbila, ale znovu bych ji číst nemusela, takže jsem čekala, že vymění zmrzku za čokoládu, jednu romantiku za druhou a tím to skončí. Ale musím uznat, že tohle dílo se mi líbilo o moc víc.

Kdo má rád Francii, francouzštinu a Paříž, určitě se do tohoto kousku zamiluje. Já tam nikdy nebyla, ale teď nemám daleko k tomu sbalit se a okamžitě vyrazit, jak mě to nalákalo. Úžasně a detailně popsaný způsob života, jídlo, procházky, památky, nádhera.

No a samozřejmě, všudy přítomná čokoládka. Dozvíme se o běhu jednoho obchůdku, kde ji vyrábí, samozřejmě ručně, ne strojově. Všechno si dělají sami, míchají, ochucují a prodávají jen tu nejvyšší kvalitu. Proto jsou známi po celém světě a lidé se k nim sjíždějí ze široka daleka.

Dějová linka se týká dvou žen. Claire a Anny. Claire je bývalá učitelka francouzštiny a svou dávnou chráněnku potkává v nemocnici, kde se obě s něčím léčí. Spřátelí se, slovo dá slovo a Anna odjíždí do Paříže k bývalému příteli Claire. Skrývá se pod tím příběh, který se nám i Anně odkrývá pouze pomalu a postupně. Do hry vstupují samozřejmě i nějací ti muži, ale jde také o poznání sebe sama, o štěstí v životě, o samostatnost, odvahu začít a zažít něco nového.

Nenajdeme zde klasickou nudnou romantickou zápletku, chtějí se, nechtějí se, ale do hry vstupuje i rakovina, poslední přání, změna životního stylu apod. Čte se moc příjemně, knížka je hodně oddechová a překvapivě se našlo i pár vážně vtipných momentů, kdy jsem se musela smát nahlas, což je pro mě známka nejvyšší kvality vtipu, nestává se mi to často. No a k tomu do závěru autorka vložila několik receptů na vaření, pečení s všichni víme jakou hnědou jemnou dobrotou. Brzo vyzkouším.

Za recenzní výtisk moc děkuji knihkupectví Martinus.

7 komentářů:

  1. Po této knížce už celkem dost dlouho pokukuji, protože mám Paříž opravdu ráda a ještě více čokoládu. :D Myslím si, že si po recenzi připíšu další knihu na vánoční seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě, ale nevím, jestli to chci číst - nejspíš bych při tom musela sníst kvanta čokolády :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka vypadá dobře, i když to úplně není styl knih, které obvykle čtu :).

    OdpovědětVymazat
  4. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. Asi si ji budu přát k vánocům. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Krásna recenzia :) Ten názov knihy je fakt... chutný :D

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha má úžasnou obálku a námět, plus prostředí, vypadá náramně. Doufám, že se k ní dostanu co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...